Vakantie!

Winkel Spekkoek van Bel is gesloten van maandag 14 juli t/m zondag 3 augustus 2025.

Wij wensen iedereen een fijne zomer en zien jullie graag terug vanaf maandag 4 augustus!


SPEKKOEK VAN BEL heeft de krant gehaald.

 

Onderstaand is artikel, maar ik zal hele tekst hieronder plaatsen aangezien niet iedereen premium kan lezen .

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220304_13029682

 

Yessica kon tien jaar geleden nog geen ei bakken, nu zit ze op honderd spekkoeken per maand.

Wanneer ze spekkoeken maakt, komt Yessica Pitoy (46) uit Den Helder helemaal tot rust. Het maken van het beslag, laagje voor laagje bakken in de oven... Het is zo rustgevend.

 

Ze heeft zo’n plezier in het werk dat ze een aantal maanden geleden professioneel is gaan bakken. Via de website www.spekkoekvanbel.nl verkoopt ze haar spekkoeken. Maar ook andere lekkernijen, zoals pasteitjes, Vietnamese loempia’s, kue lapis (een ’puddingcake’ in allerlei vormen) en macaronitaart. ,,Dat laatste is ook lekker ’s avonds, met een klodder tomatenketchup of sambal.’’

 

En dan te bedenken dat ze eigenlijk pas een jaar of tien geleden begon met koken. Tot die tijd was haar man Harris (71) dagelijks in de keuken te vinden. ,,Ik kon nog geen ei bakken. Maar toen ik tegen die tijd ziek thuis kwam te zitten, wou ik toch wat om handen hebben. Zo ben ik voorzichtig begonnen.’’

 

Liefhebber

Yessica is een groot liefhebber van spekkoek, maar het was niet eenvoudig om een verkooppunt te vinden waar ze de lekkernij naar haar smaak kon vinden. ,,Ik woonde in Friesland en daar kon je alleen maar spekkoek in de supermarkt vinden. Dan is het in Den Helder, waar we sinds 2018 wonen, toch een stuk makkelijker. Niet alleen spekkoek, maar ook andere ingrediënten, want je hebt hier een paar toko’s in de buurt.’’

 

Toen Yessica zich waagde aan haar eerste spekkoeken, gebruikte ze een oud familierecept van Harris. Zoals zijn grootmoeder ze maakte. ,,Maar die waren te droog, niet luchtig, te compact waardoor ze zwaar op de maag lagen. Afijn, de eerste zeven spekkoeken eindigden dus in de kliko.’’

 

Pandan

Dus ging ze sleutelen. Net zolang totdat het recept wel naar haar smaak was. Inmiddels heeft ze het assortiment flink uitgebreid. Ze kan een standaard spekkoek leveren, maar er is nog zoveel meer mogelijk: pandan, rum met rozijnen, passievrucht, karamel. Om maar een paar smaken te noemen. Onlangs is daar zelfs red velvet aan toegevoegd: chocolade met koffie afgewisseld met citroenlaagjes. Met een beetje kleurstof voor het rode kleurtje.

 

,,Gewoonlijk vind ik dat één smaak voldoende moet zijn, maar bepaalde combinaties doen het wel heel goed.’’

Haar klantenkring komt uit Den Helder, maar ook verzendt ze heel wat spekkoeken naar elders. Haar verste adres ligt in Frankrijk. ,,Rond de feestdagen heb ik het wat drukker dan gewoonlijk. Ik denk dat ik er in december honderd, honderdtwintig heb gemaakt.’’

 

04-03-2022